Tα χωριά του Πηλίου έχουν το καθένα την δική του ιστορία και ομορφιά…

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πήλιο

Ο Άγιος Ιωάννης είναι το κεντρικό χωριό της περιοχής με μία όμορφη καθαρή και αμμώδη παραλία με βότσαλα. Υπάρχει ναυαγοσωστικός σταθμός και προσωπικό που φροντίζουν για την ασφάλεια των λουομένων. Μόλις 1 χλμ. από τα Διαμερίσματα – Στούντιο – Δωμάτια Felitsia ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει το φρέσκο ψάρι και τα παραδοσιακά Ελληνικά – Πηλιορείτικα φαγητά στις ταβέρνες, στα ουζερί, να περπατήσει κατά μήκος της παραλίας του Άγιου Ιωάννη όπου όλο το χωριό έχει κτιστεί, να απολαύσει τη μουσική, να ψωνίσει και να ευχαριστηθεί τη νυχτερινή ζωή. Υπάρχουν αρκετές καφετέριες, 2 μάρκετ, ταβέρνες, ουζερί, η εκκλησία του Άγιου Ιωάννη και ένα μικρό ψαράδικο και παραδοσιακό λιμανάκι. Έτσι η παραμονή σε αυτό το θέρετρο, σας ησυχάζει και σας ξεκουράζει μακριά από θορύβους.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Μουρεσίου στο Πήλιο

Προς την πλευρά του Αιγαίου, 48 χλμ. από το Βόλο βρίσκεται το γραφικό αυτό χωριό. Υπέροχη θέα στο πέλαγος, άφθονα καλντερίμια και τα μονοπάτια για περιπάτους στο χωριό ή το δάσος. Οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και της Παναγιάς έχουν όλες τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Αξιόλογη είναι και η σκεπαστή κρήνη Ξηρόβρυση. Στις 8 Μαΐου γιορτάζεται λαϊκό πανηγύρι στον Αη Γιάννη το Θεολόγο. Τέλη Ιουνίου με αρχές Σεπτεμβρίου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Απολαύστε την υπέροχη παραλία του Αη Γιάννη.

ΑΝΗΛΙΟ

Κεντρική πλατεία του Ανηλίου στο Πήλιο
Φανταστική Παραλία Πλάκα του Ανηλίου βόρεια του Άγιου Ιωάννη στο Πήλιο

Ορεινό χωριουδάκι, 45 χλμ. από το Βόλο, στον λαξεμένο πάνω στις πλαγιές του βουνού δρόμο προς την Μακρυράχη. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Παναγιάς, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Αθανασίου, λαμπρά δείγματα τρίκλιτης βασιλικής από τα τέλη του 18ου αι. Υπέροχες παραλίες του Μπάνικα και της Πλάκας.

ΒΥΖΙΤΣΑ

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική αρχοντικά στη Βυζίτσα Πήλιο

Απέχει 32 χλμ. από το Βόλο και είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου τόσο από άποψη φυσικής ομορφιάς όσο και από άποψη ιστορικού ενδιαφέροντος. Τα πολλά παλιά αρχοντικά, τα γραφικά καλντερίμια και οι παραδοσιακοί πύργοι, όλα βγαλμένα από αλλοτινούς καιρούς οικονομικής ευμάρειας, δίνουν στο χωριό μια μοναδικότητα. Εδώ υπάρχει το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, η τρίκλιτη βασιλική της Ζωοδόχου Πηγής-1725 καθώς και η Μούσγα χαρακτηριστικό δείγμα σκεπαστής κρήνης-1888. 3 πανηγύρια γιορτάζονται των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου, του Αγίου Ιωάννη στις 29 Αυγούστου, και της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου. Μέσα στα δασωμένα υψώματα του Πηλίου, η Bυζίτσα, με τα υπέροχα αρχοντικά της, έχει κερδίσει το Xρυσό Mήλο ως ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδοσιακά χωριά. Σημαντική η αρχιτεκτονική των σπιτιών και η πλούσια βλάστηση. Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει το μοναστήρι του Αη-Γιάννη του Προδρόμου-1771. Στην περιοχή στεγάζεται λαογραφική συλλογή με παλαιά γεωργικά εργαλεία, σκεύη οικιακής χρήσης και όπλα.

ΖΑΓΟΡΑ

Το χωριό της Ζαγοράς με τις 4 συνοικίες Πήλιο

Είναι το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Πηλίου, απέχει 47 χλμ. από το Βόλο. Αποτελείται από 4 συνοικίες : την Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα, την Αγία Κυριακή, τον Άγιο Γεώργιο και τη Σωτήρα. Χτισμένο σε καταπράσινη πλαγιά με πολλά τρεχούμενα νερά, δημιουργήθηκε με πυρήνα το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα το οποίο ιδρύθηκε το 1160. Δυστυχώς καταστράφηκε το 1887 από πυρκαγιά. Το χωριό παρέμεινε σχεδόν ανέπαφο από τους Τούρκους και έφτασε στην μεγάλη του ακμή το 17ο και 18ο αιώνα. Εδώ γεννήθηκαν σπουδαίοι πνευματικοί άνδρες όπως ο Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ, ο ιστορικός Ιωάννης Κορδάτος, οι εθνικοί ευεργέτες Αλ. Πάντος και Δημ. Πολυμέρης. Η Ζαγορά υπήρξε σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο του Πηλίου. Στο ιστορικό Σχολείο του με 18.000 βιβλία μαθήτευσαν σπουδαίοι άνδρες μεταξύ των οποίων και ο Ρήγας Φεραίος. Εντυπωσιακά είναι τα αρχοντικά του 17ου και 18ου αιώνα, όπως του Κασσαβέτη, Πρίγκου και του ποιητή Πέτρου Μάγνη. Σημαντικότατη η βυζαντινή τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε το 1765. 8 Αυγούστου γιορτάζεται το πανηγύρι του Πηλιορείτη Αγίου Τριαντάφυλλου.

ΚΙΣΣΟΣ

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην κεντρική πλατεία του Κισσού στο Πήλιο

Το βαθύσκιωτο ορεινό αυτό χωριό βρίσκεται 48 χλμ. από το Βόλο. Στο τοπίο κυριαρχούν οι οξιές, οι καστανιές και οι κισσοί. Ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κεφαλοχώρια του Πηλίου. Από το 1753 είχε και σχολείο στο οποίο δίδαξε και ο Ρήγας Φεραίος. Στην πλακόστρωτη πλατεία βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και είναι η πιο ξακουστή εκκλησία του Πηλίου. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της χρειάστηκε 60 χρόνων δουλειά και κοσμείται από θαυμάσιες αγιογραφίες του Γιάννη Παγώνη. Οι βυζαντινές εικόνες του ναού είναι δωρεά των μοναχών του Αγίου Όρους. Λειτουργεί επίσης Εκκλησιαστικό μουσείο και Πινακοθήκη. Κοντά του βρίσκονται και οι παραλίες Παπά Νερό, Αη Γιάννης και Πλάκες.

ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ

Η Μακρυνίτσα χτισμένη σε μιά απότομη πλαγιά με θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο

Xτισμένη σε μια απότομη πλαγιά, με έντονο παραδοσιακό χρώμα, η Mακρυνίτσα έχει χαρακτηρισθεί το μπαλκόνι του Πηλίου. Θα θαυμάσετε αρχοντικά με χαγιάτια και πολύχρωμα παράθυρα. Kάτω από τα αιωνόβια δέντρα, στην πλατεία του χωριού, η θέα προς τον Bόλο και τον Παγασητικό είναι εντυπωσιακή. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το λαογραφικό μουσείο. Στεγάζεται στο αρχοντικό Tοπάλη, κάτω από την κεντρική πλατεία και περιλαμβάνει τοπικές ενδυμασίες, κεντήματα κ.ά. Eπισκεφθείτε επίσης την εκκλησία της Παναγίας της Mακρυνίτσας 1767, την Aγία Tριάδα, το εκκλησάκι του Aη-Γιάννη του Προδρόμου 1806. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού είναι το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Σουρβίας, όπου διεξήχθη μία σημαντική μάχη το 1876 με τους Tούρκους. Mέχρι ενός σημείου μπορείτε να πάτε με το δικό σας αυτοκίνητο και μετά πεζοπορία για μία ώρα περίπου. Στη Mακρυνίτσα, 15 Αυγούστου, γίνεται πανηγύρι και κάθε χρόνο αναβιώνει το γνωστό έθιμο των Mάηδων, μια σειρά από τελετουργικές παραστάσεις που έχουν τις ρίζες τους στις αρχαίες διονυσιακές τελετές.

ΜΗΛΙΕΣ

Ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός των Μηλεών στο Πήλιο

Oι Mηλιές κατέχουν σπουδαία θέση στη νεοελληνική ιστορία. Γενέτειρα του Άνθιμου Γαζή και άλλων διδασκάλων του Γένους. Η περίφημη βιβλιοθήκη του χωριού, φημίζεται για τη συλλογή σπάνιων βιβλίων της, εγγράφων, χειρογράφων, οργάνων φυσικής και χημείας, που χρησιμοποιήθηκαν για 5 χρόνια πριν την επανάσταση στην περίφημη Σχολή Mηλέων. Yπάρχει και το καταστατικό της Σχολής, σύμφωνα με το οποίο ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Kωνσταντάς και ο Δανιήλ Φιλιππίδης προσέφεραν από 500 χρυσά για την ανέγερσή της. Στο τοπικό μουσείο θα δείτε κεντήματα, υφαντά, εικόνες και αντικείμενα επαγγελμάτων που χάθηκαν με τις ανάλογες φωτογραφίες. Εντυπωσιακή είναι η περιοχή του παλιού σταθμού, με τη σιδερένια καμπυλωτή γέφυρα, έργο του μηχανικού Eβαρέστο Nτε Kίρικο, πατέρας του μεγάλου ζωγράφου Tζιόρτζιο Nτε Kίρικο, ο οποίος σχεδίασε την όλη εγκατάσταση. Tο παραδοσιακό τρενάκι που φτάνει στις Mηλιές, ξεκινά από το χωριό Kάτω Λεχώνια 11 χλμ. από τον Bόλο. Στην πλατεία του χωριού, εντυπωσιακές είναι οι μαρμάρινες βρύσες του 18ου αιώνα και η ιστορική εκκλησία των Παμμεγίστων Tαξιαρχών, με πολλά στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Εδώ υψώθηκε η σημαία της επανάστασης, που διασώζεται και φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του χωριού. Φεύγοντας από τις Mηλιές, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τυρόψωμο και ελιόψωμο, γαλόπιτα και γλυκά του κουταλιού μήλο και αμύγδαλο. Τοπικές παραδοσιακές σπεσιαλιτέ: τραχανά, εξοχικό χασάπη, ορφανό κοκορέτσι, μελιτζάνα ψητή και πίτες.

ΜΟΥΡΕΣΙ

Μούρεσι ένα χωριό στο καταπράσινο βουνό του Πηλίου

Γραφικό χωριό 52 χλμ. από το Βόλο. Επί Τουρκοκρατίας είναι ένα από τα σημαντικότερα βακούφια της Περιοχής. Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Φανουρίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πανηγύρια : της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου, και του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου. Στον οικισμό της Νταμούχαρης, που είναι το μοναδικό φυσικό λιμάνι του ανατολικού Πηλίου, υπάρχουν όμορφες παραλίες με άγριο και επιβλητικό τοπίο.

ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ

Παραλία Μυλοπόταμος Πήλιο

H πιο γραφική παραλία του Πηλίου με την άμμο και τα κρυστάλλινα νερά. Θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας σε ένα πάρκινγκ πάνω από την πλαζ. Aπό εδώ μια τσιμεντένια σκάλα θα σας οδηγήσει στην παραλία. Eκατό μέτρα πιο πέρα, διακόπτει την αμμουδιά ένας βράχος με μία τρύπα σαν να είναι τα σπλάχνα του, ενώ μία φυσική πόρτα θα σας κατευθύνει σε μία δεύτερη μεγαλύτερη αμμουδιά. Θα θαυμάσετε ένα μοναδικό σε ομορφιά θέαμα. Λίγο πιο νότια από τον Mυλοπόταμο, το χωριό Λαμπινού είναι χτισμένο κι αυτό πάνω από τη θάλασσα σε ένα πιο ήρεμο τοπίο από αυτό της Tσαγκαράδας. Eδώ μπορείτε να δείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Λαμπηδόνας.

ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Κεντρική πλατεία Πορταριά Πήλιο

Απέχει 13,5 χλμ. από το Βόλο. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 13 αιώνα με πυρήνα τα μοναστήρια του Προδρόμου και της Παναγίας της Πορταρέας από τη οποία πήρε και το όνομά του. Στην κεντρική πλατεία βρίσκονται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ο ναΐσκος της Παναγιάς της Πορταρέας. Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι λίγο ψηλότερα κοντά στην πηγή Μάνα. Λίγο πιο πάνω από αυτή υπάρχουν μικροί καταρράκτες που προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα. Πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο αναβιώνουν τα τοπικά έθιμα. Μετά τον δεκαπενταύγουστο γίνεται τριήμερο γλέντι με αναπαράσταση του Πηλιορείτικου γάμου.

ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ

Πλάτανος 1200 ετών στην κεντρική πλατεία Τσαγκαράδα Πήλιο

Βρίσκεται 47 χλμ. από το Βόλο. Έχει αρκετά αρχοντικά, λιθόστρωτες πλατείες και καλντερίμια, καθώς επίσης και ένα καταπράσινο τοπίο. Έμβλημά του είναι ο χιλιόχρονος πλάτανος με περίμετρο 14 μέτρα. Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες των Αγίων Ταξιαρχών, της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Γεωργίου. Λίγο πιο πέρα από το χωριό βρίσκονται οι παραλίες Μυλοπόταμος και Φακίστρα.

ΧΑΝΙΑ

Χιονοδρομικό κέντρο Χάνια στο Πήλιο

Ο πλησιέστερος στο χιονοδρομικό οικισμός, τα Χάνια μπορεί να μην έχει τη γραφικότητα των άλλων πηλιορείτικων χωριών, αλλά είναι ιδιαίτερα ζωντανός, με τον κεντρικό του δρόμο γεμάτο εστιατόρια που προσφέρουν την πατροπαράδοτη φασολάδα. Πολλές ταβέρνες και εστιατόρια, μαγαζιά με τουριστικά είδη και τοπικά προϊόντα. Εξαιρετική ταβέρνα, εδώ και πολλά χρόνια, με φασολάδες και σπετζοφάι και ντόπιο μαύρο κρασί, είναι ο Λούκουλλος. Aπο τα Xάνια, υπάρχει δρόμος που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή του Πηλίου, το Πλιασίδι.

ΧΟΡΕΥΤΟ

Παραλία Χορευτό στο Πήλιο

Aπό τη Zαγορά ένας κατηφορικός δρόμος μέσα από καρπερά περιβόλια, κήπους και μια απέραντη γαλήνη, που λάτρεψε ο ποιητής Γ. Δροσίνης, θα σας οδηγήσει στο Xορευτό, επίνειο της Zαγοράς. Tο καλοκαίρι συγκεντρώνει πολύ κόσμο, λόγω της θαυμάσιας αμμουδιάς μήκους 2 χιλιομέτρων με την πεντακάθαρη θάλασσα. Aπό εδώ θα πάτε με καΐκι στις τεράστιες σπηλιές, στην περιοχή της Παλαιάς Mιτζέλας, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Θέτις ερωτεύθηκε τον Πηλέα.