Πήλιο Άγιος Ιωάννης Διαμονή Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα & Felitsia – Διακοπές στο Πήλιο – Δραστηριότητες στο Πήλιο

Παρατήρηση βυθού & Ψαροντούφεκο

Περιπατητικά Μονοπάτια στο Πήλίο & Πεζοπορία στο Πήλιο

www.pilionwalks.com

&

http://walking-pilion.blogspot.gr/

Οι διαδρομές που παρουσιάζονται είναι οι πιο χαρακτηριστικές για το Ανατολικό Πήλιο και την περιοχή του Δήμου Μουρεσίου.

Διαδρομή

Διάρκεια (Ώρες)

Απόσταση (Μέτρα)

Δυσκολία

1.

Χάνια – Κισσός

03:00

8000

Μέτρια

2.

Κισσός – Άγιος Ιωάννης

01:00

2500

Εύκολη

3.

Κισσός – Μούρεσι

01:30

3000

Μέτρια

4.

Μούρεσι – Άγιος Ιωάννης

01:00

2600

Εύκολη

5.

Άγιος Ιωάννης – Φακίστρα

01:30

4000

Μέτρια

6.

Τσαγκαράδα – Νταμούχαρη

01:30

4000

Εύκολη

7.

Μηλιές – Τσαγκαράδα

04:15

10000

Μέτρια

Βόλτα με άλογα

Καγιάκ - Ποδήλατο Βουνού - Σανίδα Θαλάσσης

Ενοικίαση βάρκας

Το μικρό τραινάκι του Πηλίου

τρενάκι του Πηλίου - little train of Pelion

10 η ώρα στο σταθμό των Άνω Λεχωνίων. Το τρενάκι του Πηλίου σφυρίζει δίνοντας το σύνθημα μιας αξέχαστης διαδρομής.

Η ανάβαση στις όμορφες πλαγιές του Πηλίου μέχρι τις Μηλιές ξεκινά! Μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του «Μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τραινάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. Από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια.

τραινάκι του Πηλίου - little train of Pelion

Η μοναδική στάση του τραίνου γίνεται για μόλις 15 λεπτά, στην Άνω Γατζέα, για να συνεχίσει “ξεφυσώντας” και λικνίζοντας τα βαγόνια του, για μια διαδρομή συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και χρόνου περίπου 90 λεπτών. Μέχρι το ιστορικό κεφαλοχώρι των Μηλεών, η διαδρομή γεμίζει με εικόνες πλούσιας φύσης και αρχιτεκτονικής με παλαιές, αλλά περίτεχνες κατασκευές λαξευτής μαρμαρόπετρας και γκρίζου ασβεστόλιθου που διαμόρφωσαν τις αντιστηρίξεις, τα τοξωτά γεφύρια, τις καμάρες και τα στόμια των σηράγγων.

Ξεχωριστό δείγμα, η λίθινη πεντάτοξη γέφυρα Καλόρεμα, στην περιοχή του Μαλακίου. Πλησιάζοντας στις Μηλιές, το τοπίο αποκτά μια άγρια ομορφιά, ιδιαίτερα στο πέρασμα της μεγάλης μεταλλικής γέφυρας του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, από το όνομα του σχεδιαστή και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου. Στο σημείο αυτό, το τραίνο θα κυλήσει σε καμπύλη γραμμή, ενώ η γέφυρα στην οποία βρίσκεται είναι ευθεία.

Σταθμός του τρένου στις Μηλιές στο Πήλιο - Train Station in Milies Pelion Greece

Ο σταθμός Μηλεών είναι και το τέρμα της διαδρομής. Από εδώ ξεκινάει το γραφικό καλντερίμι που οδηγεί στο κέντρο του χωριού. Παραδοσιακοί ξενώνες, ταβέρνες, η εκκλησία των Ταξιαρχών που χτίστηκε πριν το 1741, το λαογραφικό μουσείο και η βιβλιοθήκη, μία από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, περιμένουν τους επισκέπτες για περιήγηση. Η πιο γραφική σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα, θα δεχτεί άλλη μια ευκαιρία θαυμασμού την ίδια ημέρα, με την επιστροφή από Μηλιές στα Άνω Λεχώνια στις 3 το απόγευμα.

Διαδρομή του τραίνου – Πρόσβαση

Άνω Λεχώνια – Μηλιές

Το τραινάκι λειτουργεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, με ειδικό πρόγραμμα κυκλοφορίας, με 1 ημερήσιο δρομολόγιο στην ορεινή διαδρομή. Τον υπόλοιπο χρόνο είναι δυνατή η κυκλοφορία του με ενοικίαση, μετά από συνεννόηση με το Γραφείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Βόλο.

Η πρόσβαση στο σιδηροδρομικό σταθμό Άνω Λεχωνίων που απέχει 12 χιλιόμετρα από το Βόλο, γίνεται από το δρόμο προς Καλά Νερά, με το αστικό λεωφορείο αρ.5 της γραμμής Βόλου – Λεχωνίων – Πλατανιδίων που κάνει στάση 50 μέτρα από το σταθμό, αλλά και με ΙΧ, καθώς υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης μπροστά στο σταθμό. Υπάρχουν καφέ πινακίδες σήμανσης του σταθμού από τον παρακείμενο οδικό άξονα.

Η οδική πρόσβαση στο σταθμό Μηλεών γίνεται μόνο με ΙΧ και υπάρχουν περιορισμένες θέσεις στάθμευσης στην περιοχή του σταθμού, η κατεύθυνση του οποίου σημαίνεται με καφέ πινακίδα από τον οδικό άξονα που οδηγεί στις Μηλιές.

Για την ιστορία…

Το ιστορικό τρενάκι που παλαιότερα διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές, κυλούσε πάνω στον επίσης ιστορικό σιδηρόδρομο του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1892, με πρώτο το κομμάτι μέχρι τα Λεχώνια, για να παραδοθεί τελικά το 1896. Το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τις Μηλιές κατασκευάστηκε στη συνέχεια, για να τεθεί σε λειτουργία το 1903.

Το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου ο Μουτζούρης - Historic little train of Pelion - Moutzouris

Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο οποίος γεννήθηκε στο Βόλο.

Στα έργα κατασκευής του δικτύου, ο μικρός τότε Ντε Κίρικο ήταν εκεί, παρατηρώντας το μέσο που έμελλε αργότερα να τον εμπνέει και να συνοδεύει σταθερά τις δημιουργίες του.

Το τρενάκι του Πηλίου υπήρξε, στοιχείο πολιτισμού και ανάπτυξης και σημάδεψε έντονα την ιστορία και το περιβάλλον του τόπου.Για 76 ολόκληρα χρόνια (1895-1971) σκαρφάλωνε το Πήλιο μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα, και συνέβαλε καθοριστικά στην αλματώδη ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής. Κατασκευαστής του, με φορέα εκμετάλλευσης την Εταιρεία Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, ήταν ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο με πολλή γνώση και φαντασία και χρησιμοποιώντας ντόπιους τεχνίτες, σχεδίασε και κατασκεύασε ανάμεσα στις πλαγιές και τους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων, μία από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές γραμμές του κόσμου, πλάτους 60 εκατοστών, ένα έργο που θα θαυμάζεται πάντα για την υψηλή του αισθητική, την μορφολογική του αρμονία και την κατασκευαστική του τελειότητα.

Δρομολόγια – Τιμές – Πληροφορίες

Τρένο του Πηλίου – Δρομολόγια

Το τραίνο αναχωρεί από τα Άνω Λεχώνια στις 10 π.μ. και επιστέφει από τις Μηλιές στις 15.00 με ενδιάμεση στάθμευση 15 λεπτών στην Άνω Γατζέα και στις δύο κατευθύνσεις διαδρομής.

Το εισιτήριο για την απλή διαδρομή κοστίζει 10 €, ενώ για διαδρομή με επιστροφή κοστίζει 18 €.Το παιδικό εισιτήριο κοστίζει αντίστοιχα 6 € και 10 €. Ισχύουν επίσης ειδικές εκπτώσεις από Δευτέρα έως Παρασκευή για ομάδες επιβατών, καθώς και ειδικές τιμές για ενοικίαση του τρένου ολόκληρο το χρόνο.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία εξασφάλισε για τους επιβάτες της που επιθυμούν να επισκεφθούν το Εστιατόριο «ΟΑΣΙΣ» στην πλατεία των Άνω Λεχωνίων (απέναντι από το Δημαρχείο – 30 μέτρα από το Σταθμό) έκπτωση 20% στις τιμές του, μόνο με την επίδειξη του εισιτηρίου του τραίνου μας.

Πληροφορίες για έκδοση εισιτηρίων, δρομολόγια και ενοικίαση του τραίνου παρέχονται από το Γραφείο Ταξιδίων Βόλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Τηλ/ Fax 24210 39723, e-mail: grafeio.volou@trainose.gr) και από τον αριθμό 14511, ο οποίος λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή Hellenic Train στο κινητό σας μέσω Google Play και να κλείσετε εισιτήρια απευθείας απο την εφαρμογή.

Σκι

Ζωή σε φόντο λευκό Χειμώνας ίσον χιόνι και χιόνι ίσον σκι αλλά και snowboard, cross country, parapente, πεζοπορία και ορειβασία. Χιόνι, για μερικούς μπορεί να σημαίνει βέβαια και επίδειξη ή χαβαλές στα σαλέ, ήσυχες βραδιές στο τζάκι ή άγρια πάρτι στα μπαράκια των χιονοδρομικών. Όπως και να έχει το πράγμα, το χιόνι είναι ο μόνος λόγος για να βγει ο Έλληνας από το καβούκι του στις κρύες μέρες του χρόνου και βέβαια είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού στις ορεινές περιοχές της χώρας. Συχνά λέγεται ότι αν δεν χιονίσει στο Πήλιο δεν θα χιονίσει σε ολόκληρη την χώρα! Αυτό είναι αληθινό σε μεγάλο βαθμό.

Σπάνια είναι τα Χριστούγεννα που έρχονται χωρίς χιόνι, ειδικά στο βορειοανατολικό και βόρειο Πήλιο, όπου σε υψόμετρο 1200 μέτρων βρίσκονται τα Χάνια, ένας μικρός οικισμός ακριβώς στην σέλλα του βουνού. Εκεί το χιόνι παραμένει επί μήνες, γι αυτό και περίπου 2 χιλιόμετρα πιο πέρα, στην κορυφή Αγριόλευκες σε υψόμετρο 1500 μέτρων περίπου, λειτουργεί δεκαετίες τώρα το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου με τρεις πίστες για πεπειραμένους σκιέρ και επαρκή χώρο για αρχάριους, μια πίστα αντοχής μήκους 5000 μέτρων, αρκετούς χιονοδιαδρόμους, δύο εναέριους και δύο συρόμενους αναβατήρες, καταφύγιο, μεγάλο χώρο στάθμευσης και γενικώς με όλες τις μοντέρνες ευκολίες για απολαυστικές χιονοδρομίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχώς καταβάλλονται προσπάθειες για την βελτίωση και αναβάθμιση της υποδομής και των εγκαταστάσεων.

Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου ! Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο θάλασσες, τον Παγασητικό Κόλπο και το Αιγαίο Πέλαγος και έχει θέα σε αυτές. Στην κορυφή Αγριόλευκες, στα 1.500 μέτρα, το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου παρόλο το μικρό του μέγεθος είναι επιθυμητός προορισμός ακόμα και για εκείνους που δεν κάνουν σκι. Εφαρμόζει νέα τιμολογιακή πολιτική με πολλές πρόσφορες και κάθε Σάββατο βράδυ λειτουργεί αναβατήρας για νυχτερινό σκι. H σήμανση τόσο στις πίστες όσο και στους δρόμους είναι πολύ καλή. Επιπλέον έχει δημιουργηθεί ειδικό δρομολόγιο του ΚΤΕΛ για τα Σαββατοκύριακα που μεταφέρει τους επισκέπτες από τον Βόλο στο χιονοδρομικό. Το κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00 έως τις 16.00, από Δεκέμβριο μέχρι Απρίλιο. Τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες με ιδανικές καιρικές συνθήκες για σκι η λειτουργία παρατείνεται μέχρι τις 17.00.

Οι σκιέρ και οι snowboarders που κατακλύζουν την περιοχή τον χειμώνα βρίσκουν κατάλυμα στα Χάνια και στα γειτονικά χωριά Άγιο Ιωάννη και Άγιο Δημήτριο στις ανατολικές πλαγιές του βουνού. Τα χωριά αυτά προσφέρουν και άλλες δραστηριότητες για εκείνους που δεν ενδιαφέρονται να κάνουν σκι. Εκείνο που καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου είναι η προσεκτικά διαλεγμένη τοποθεσία στην οποία δημιουργήθηκε. Οι επισκέπτες δεν απολαμβάνουν το αγαπημένο τους άθλημα μόνο. Έχουν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν μαγευτικές θέες προς το Αιγαίο και τον Παγασητικό Κόλπο, ειδικά όταν υπάρχει ηλιοφάνεια οπότε υπάρχει απεριόριστη ορατότητα. Έτσι οι χειμερινές-χιονοδρομικές διακοπές, σας δίνουν την ευκαιρία να διαμορφώσετε μια πληρέστερη εικόνα, διότι το Πήλιο είναι πολύμορφο, πολύδωρο και πολύτιμο.

Οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο

 • Καθημερινή ενημέρωση στο Ίντερνετ, στην ιστοσελίδα http://www.snowreport.gr/pilio/ και www.pelionski.gr και η ενημέρωση μέσω αυτόματου τηλεφωνητή για τη λειτουργία του κέντρου και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

 • Πολύ καλή προσπάθεια για την ασφάλεια των χιονοδρόμων με σημάνσεις και προστατευτικά δίχτυα, το συνεχές στρώσιμο των πιστών & oι πίστες για αρχάριους.

 • Καθημερινή λειτουργία του κέντρου και η δυνατότητα παράτασης λειτουργίας του, όταν οι συνθήκες είναι καλές & ο πολύ καλός και άμεσος καθαρισμός του οδικού δικτύου ύστερα από κακοκαιρία.

 • Πολύ καλά εξοπλισμένος σταθμός πρώτων βοηθειών που διαθέτει και γιατρό.

Λειτουργούν :

 • 6 αναβατήρες (3 εναέριοι + 3 συρόμενοι) συνολικής δυναμικότητας 2.500 ατόμων / ώρα.

 • Πίστες συνολικού μήκους 12 χλμ (7 χλμ σκι κατάβασης & 5 χλμ δρόμος αντοχής)

 • Χώροι στάθμευσης : υπάρχουν 3 χώροι στάθμευσης χωρητικότητας 800 αυτοκινήτων.

 • Καταφύγιο δυναμικότητας 80 ατόμων που διαθέτει εστιατόριο, αναψυκτήριο, και υπνοδωμάτια.

 • Σχολή σκι με διπλωματούχους προπονητές χιονοδρομίας, που μπορούν να εκπαιδεύσουν χιονοδρόμο κάθε επιπέδου και ενοικιάσεις σκι.

Πιο συγκεκριμένα το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου λειτουργεί από το 1967 και βρίσκεται 3 χλμ από τα Χάνια στη θέση Αγριόλευκες στα 1350 με 1500 μ. Μπορείτε να φτάσετε από τον επαρχιακό δρόμο Βόλου – Ζαγοράς με αυτοκίνητο ή ΚΤΕΛ Ζαγοράς (3 φορές την ημέρα) Περίοδος λειτουργίας καθημερινά από Δεκέμβριο έως τέλη Μαρτίου με τις παρακάτω πίστες και lift : 3 πίστες (η 1 μαύρη οι 2 πράσινες), 1 αρχαρίων και 1 δρόμου αντοχής 5 χλμ. 3 αναβατήρες και 1 baby lift 200 μ. Συνολικά, 1400 άτομα ανά ώρα. Άλλες εγκαταστάσεις: σχολή και ενοικιάσεις σκι φαγητό και διαμονή: εστιατόριο, καφέ και καταφύγιο με 80 κρεβάτια ψυχαγωγία: καφέ, μπαρ στα Χάνια, ιατρείο και ασφάλιση. Κλασικό θέρετρο, με πίστες για κάθε χιονοδρόμο με πάρα πολύ κόσμο από όλη την Ελλάδα.

Διαθέτει :

 • 5 πίστες – Εναέριους και συρόμενους αναβατήρες
 • Πίστα αντοχής (Lang Lauf)
 • Πίστα Cross country
 • 1 πίστα για νυχτερινό σκι
 • Chalet – Σαλέ φαγητού-ύπνου
 • Εστιατόριο – Καφετέρια
 • Καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού & Σχολές σκι.

Π ί σ τ ε ς :

Π α ν ό ρ α μ α

Μήκος: 1.045μ. & Υψομετρική διαφορά: 300μ.

Κ ε ν τ ρ ι κ ή

Μήκος: 350μ. & Υψομετρική διαφορά: 217μ.

Κ ή π ο ι

Μήκος: 1.030μ. & Υψομετρική διαφορά: 337μ.

Α ν τ ο χ ή ς

Μήκος: 5 χλμ.

Α ν α β α τ ή ρ ε ς :

2 εναέριοι

Μήκος: 450μ. και 550μ.

1 συρόμενος

Μήκος: 410μ

1 μικρολίφτ

Μήκος: 220μ.

Χ ρ ή σ ι μ α  Τ η λ έ φ ω ν α :

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Tηλ. 24280 73719 – 24280 73702

AΣΤΥΝΟΜΙΑ TΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ

Τηλ. 24260 49222

KΕΝΤΡΟ YΓΕΙΑΣ ZΑΓΟΡΑΣ

Τηλ. 24260 22222

Το ψηλότερο χωριό του Πηλίου (1190 μ.) Στη διαδρομή για τα Χάνια η θέα εναλλάσσεται ανάλογα με τις στροφές. Από τη μια πλευρά διακρίνονται οι χιονισμένες κορυφές και από την άλλη ο Παγασητικός. Είναι χτισμένα στα 1.200 μέτρα, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες και αποτελούν το πλέον κομβικό σημείο του βουνού λόγω της έντονης κίνησης προς το χιονοδρομικό κέντρο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Τα Χάνια είναι στάση ξεκούρασης και φαγητού για τους ταξιδιώτες και ο οικισμός έχει διαμορφωθεί για να εξυπηρετεί τους τουρίστες όλο τον χρόνο καθώς και τις ανάγκες των χιονοδρόμων.

Ο πλησιέστερος στο χιονοδρομικό οικισμός, τα Χάνια μπορεί να μην έχει τη γραφικότητα των άλλων πηλιορείτικων χωριών, αλλά είναι ιδιαίτερα ζωντανός, με τον κεντρικό του δρόμο γεμάτο εστιατόρια που προσφέρουν την πατροπαράδοτη φασολάδα. Πολλές ταβέρνες και εστιατόρια, μαγαζιά με τουριστικά είδη και τοπικά προϊόντα. Εξαιρετική ταβέρνα, εδώ και πολλά χρόνια, με φασολάδες και σπετζοφάι και ντόπιο μαύρο κρασί, είναι ο Λούκουλλος. Από τα Χάνια, υπάρχει δρόμος που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή του Πηλίου, το Πλιασίδι.

Τα Χάνια έχουν ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα. Tη θέα προς τα χωριά του Πηλίου και τη θάλασσα. Να κατεβαίνεις το Πανόραμα, τη μεγαλύτερη πίστα του, με τα σκι ή με το λιφτ, και να νιώθεις έτοιμος για βουτιά! Όσοι δεν ασχολείστε με το σκι κάντε μια στάση στα Χάνια. Το δάσος οξιάς που τα περιβάλλει, προσφέρει εξαίσιες εικόνες, αλλά το γεγονός ότι βρίσκονται σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του βουνού των Κενταύρων, κάνει το πέρασμα από τον Παγασητικό και τον Βόλο προς το Αιγαιοπελαγίτικο Πήλιο αξιοθαύμαστο.

Μέσα στην καρδιά ενός δάσους με οξιές και καστανιές, το μικρό αυτό χωριό των 30 κατοίκων είναι ό,τι καλύτερο για τις χειμερινές διακοπές σας, αφού δύο χιλιόμετρα από εδώ, στη θέση Aγριόλευκες, βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με τη γνωστή Σχολή Σκι Πηλίου. Στην περιοχή διατηρούνται τα παλαιά πανδοχεία. Δοκιμάστε φασολάδα, σπετζοφάι και ντόπιο μαύρο κρασί. Aπο τα Χάνια, υπάρχει δρόμος που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή του Πηλίου, το Πλιασίδι.

Το ψηλότερο χωριό του Πηλίου (1190 μ.) 26 χλμ. από το Βόλο. Περιβάλλεται από δάσος με έλατα, αγριόλευκες, οξιές και πλατάνια.

Χάρτης Χιονοδρομικού Κέντρου – Πίστες

Χάρτης Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου & Πίστες